Met Russische roulette bedoelen we het gokspel waarmee je het leven van alle deelnemers op het spel zet. Eén revolver wordt met slecht één kogel geladen waarna het patroon iedere beurt 1 zet opzij moet. Hierdoor weet je nooit waar de kogel precies zit, en het dus onmogelijk is om te schatten wanneer de kogel in het magazijn zit. Russische roulette is al meerdere jaren zeer omstreden en dat is niet zonder reden. Het spel heeft al voor meerdere doden gezorgd waardoor we het eigenlijk geen spel kunnen noemen. Benieuwd wat er nog meer bekend is over Russische roulette? Lees dan snel verder!
Hoe werkt Russische roulette
De volgende stap bij Russische roulette is dat de revolver tegen de slaap wordt aangezet. De trekker moet vervolgens over worden gehaald. Indien de kogel is de desbetreffende kamer zit, zal de deelnemer hoogstwaarschijnlijk zichzelf doodschieten. Doordat een revolver maar 6 kamers heeft, is de kans om een kogel in de kamer te krijgen 16,7 procent, waardoor het spelen van Russische roulette eigenlijk meer lijkt op een zelfmoordpoging als op een leuk spel.
Russische roulette wordt al vele jaren gespeeld terwijl we er nooit echt wat over horen. Vooral tijdens oorlogen werd het gestoorde gokspel veel gespeeld. De soldaten legden al hun bezittingen in de pot en de soldaat die doodging verloor. Zijn bezittingen werden dan verspreid over de resterende deelnemers.
Er zijn ook voorbeelden van Russische roulette waarbij de deelnemers niet doodgaan. Dit zijn vaak versies waar er uitsluitend mee gedreigd wordt. Dit gebeurt vaak bij martelingen om de gevangene te laten denken dat hij of zij op een gegeven moment wel een kogel in de kamer zal krijgen.
Waar komt Russische roulette vandaan?
Ook al zou je denken dat Russische roulette uit Rusland komt, is er maar weinig bewijs hiervoor te vinden. In de 19de eeuw was er al bewijs dat het spel werd gespeeld, echter lijkt de literatuur steeds verder terug te gaan waardoor we nog steeds niet met zekerheid kunnen zeggen dat het spel de Russische afkomst heeft.
De eerste keer dat we de term Russische roulette tegenkwamen in een verhaal was in een kort verhaal geschreven door Yuri Galipov, natuurlijk een Rus. Hij beschreef een spel dat tussen de gevangenen werd gespeeld gedirigeerd door de bewakers. Het verhaal speelde zich af in de Goelag waar toentertijd veel krijgsgevangenen naar toe werden vervoerd. Het spel werd gespeeld totdat één gevangene zichzelf doodschoot.
Russische roulette is de afgelopen vijftig jaar meerdere keren terugkomen in de populaire media. Voorbeelden hiervan zijn de filmklassiekers The Deer Hunter en Apocalypse now.
Russische Roulette pizza
Enkele weken geleden schreef ik nog een artikel over roulette pizza. Op het moment is roulette pizza een ongelofelijk grote hype in Nieuw-Zeeland waarbij er één drop van de heetste peper op de pizza wordt gedaan. Wie het pizzastuk pakt met de chilidrop, verliest en zal een behoorlijk ‘hete’ avond hebben.