Bij de naam chatroulette moet je misschien denken aan een Roulette spel waarbij je kunt chatten met mensen. Toch is het iets anders en als je jezelf hierover laat informeren kan het best eens leuk worden. Chatroulette heeft namelijk niets te maken met online Roulette zelf, maar met chatten. Als je kiest voor deze chat zal je de website moeten bezoeken om zo in contact te kunnen komen met willekeurige mensen. Waarom er gekozen is voor de naam chatroulette? Omdat bij Roulette altijd een andere uitkomst is per speelronde en dat is ook het geval bij deze chat. Je komt namelijk altijd in contact met iemand anders en deze personen worden geheel willekeurig gekozen. Van te voren weet je dus nooit met wie je in contact komt als je deze chatwebsite gaat bezoeken.
Het ontstaan van chatroulette
In november 2009 werd chatroulette gelanceerd. De website en de chat zelf werden bedacht en ontwikkeld door een 17-jarige Russische student Andrej Ternovski. Hij haalde zijn inspiratie uit het bekende Skype en heeft zijn eigen bedenkingen en ideeën verwerkt. Ternovski wilde zijn eigen mogelijkheden uitbreiden en de chat nog interessanter maken. Hierbij koos hij voor de naam chatroulette. Waarom? Omdat de film The Deer Hunter indruk op hem heeft gemaakt. In deze film werden gevangen gedwongen om Russische Roulette te spelen, iets waarmee je chatroulette kunt vergelijken, maar dan zonder een gevaar voor je leven.
Toen chatroulette net uit was gebracht had het zo’n 500 bezoekers per dag. Eén maand later waren dit al 50.000 bezoekers per dag. In februari 2010 werd het chatprogramma al snel onder de aandacht gebracht door verschillende televisieprogramma’s en nieuwskranten. Onder andere The New York Times bracht chatroulette aan het licht. Sindsdien zijn er dagelijks tienduizenden mensen op de chat te vinden en kent chatroulette meer dan anderhalf miljoen gebruikers ter wereld. Chatroulette is dus wereldwijd een zeer bekend en populair platform waarmee mensen met elkaar kunnen chatten en nieuwe mensen leren kennen.
Hoe werkt chatroulette?
Eén van de redenen waarom mensen voor chatroulette kiezen is het feit dat het enorm simpel in gebruik is. Het enige wat je hoeft te doen is de website van het chatprogramma openen en jezelf aanmelden. Dit kan tegenwoordig door een gebruikersnaam te kiezen en een e-mailadres in te vullen. Het wachtwoord kies je ook zelf uit. Met deze gegevens kun je in het vervolg weer heel eenvoudig opnieuw inloggen. Meer informatie is niet nodig, al kun je er later wel voor kiezen om je account verder aan te vullen met nog meer gegevens. Deze keuze is echter helemaal aan jou.
Na het aanmelden kun je al snel de chat starten waarmee je in contact komt met willekeurige personen. Druk op de F2 toets op je computer of laptop om zo het chatvenster te openen. Je komt dan in contact met allerlei personen. Dit kan dus een heel leuk en enthousiast persoon zijn, maar ook een heel vreemd of saai persoon. Bij de chat krijg je jezelf in een apart venster te zien en de persoon waarmee je praat verschijnt op een ander venster. Je moet dus wel over een webcam beschikken, want anders kan de andere persoon jou niet zien. Naast het feit dat je elkaar in beeld te zien krijgt kun je ook met elkaar chatten. Wil je een ander persoon waarmee je kunt chatten? Dan kun je het gesprek verlaten en doorgaan naar het volgende videogesprek. Dit kan door op de knop Next te drukken.
Hier moet je voor opletten
Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je chatroulette wilt gebruiken online. Je weet namelijk nooit met wie je in contact komt, dus dit kunnen ook hele vreemde mensen zijn met verkeerde of gekke bedoelingen. Als je iemand niet vertrouwd of iemand vertoont ongepast gedrag, dan kun je hier een klacht over indienen. Wanneer drie gebruikers op chatroulette een klacht in hebben gediend over dezelfde persoon, zal deze voor 10 tot 40 minuten worden geblokkeerd. Hoeveel minuten de persoon geblokkeerd wordt hangt af van de ernst van de klacht.
Naast het feit dat er mensen (of jijzelf) geblokkeerd kunnen worden, zijn er ook mensen die beelden laten zien die je liever niet had willen zien. Je weet nooit wie je tegenkomt dus het is belangrijk dat je voorbereidt bent op het feit dat je ook vreemde dingen te zien kan krijgen. Het kan hierbij gaan om mensen met een agressieve uitstraling, seksuele handelingen, enge beelden of iets anders. Houdt overal rekening mee en weet dus dat niet iedereen met goede bedoelingen voor chatroulette kiest.
Niet aan te raden voor (jonge) kinderen
Op de vraag of chatroulette geschikt is voor (jonge) kinderen kunnen we een kort maar krachtig antwoord geven; namelijk nee. Wij raden het niet aan om (jonge) kinderen chatroulette te laten gebruiken. Puur om het feit dat er mensen zijn die verkeerde bedoelingen hebben, enge beelden laten zien of ongepaste handelingen uitvoeren. Voor kinderen kan dit al snel als schokkend worden ervaren en dat moet worden voorkomen. Omdat je nooit weet met wie je in contact komt, is het dus verstandig om je kind te beschermen tegen chatroulette. Dit chatprogramma lijkt ons meer geschikt voor (jong)volwassenen.
Beroemdheden op chatroulette
Leuk om te weten is dat chatroulette ook gebruikt wordt door bekende mensen. Zo zijn er al een aantal beroemdheden gespot op het chatprogramma. Het zou dus zomaar kunnen dat jij hiermee in contact komt op een geheel willekeurige wijze. Beroemdheden die al eens zijn gespot op chatroulette zijn onder andere Paris Hilton, Perez Hilton, Jessica Alba, Kelly Osbourne, Ashton Kutcher, Joel Madden en Robbie Williams. Wie weet kun jij straks ook een gesprek met deze beroemdheden voeren!