Alhoewel we het zelf niet spelen, komt Russische roulette soms nog wel vaker in het nieuws dan ‘normale’ roulette. Vooral doordat Russische roulette behalve het gevaarlijke spel zelf, ook staat voor een gevaarlijke activiteit, gebruikt de dagelijkse media het maar al te graag. Daar is natuurlijk niets op tegen, alleen het ene medium gebruikt het beter dan de ander. Ook de afgelopen maand werd Russische roulette weer veelvuldig als krachtterm gebruikt. Wij sommen diverse toepassingen van Russische roulette op en geven je een beeld van de geschiedenis achter deze term.

Herkomst Russische roulette

In het kort wordt Russische roulette gezien als een gokspel waar de inzet het leven van een van de spelers is. Een revolver wordt voorzien van een kogel, waarna iedere beurt de cilinder van de revolver een slot verder gaat. Als je pech hebt, ben jij de speler die de kogel krijgt. Wanneer je aan de beurt bent, moet je de revolver tegen je slaap aanzetten. Om verder te gaan, moet je eerst de trekker overhalen. Hoor je een klik, dan weet je dat de kogel niet in het gat zat waar jij op schoot. Maar hoor je niets meer, dan zal jouw leven over zijn. En aangezien de impact er sneller is dan het besef en geluid van de kogel, maak je er, indien je direct dood bent, weinig van mee.

Het spelen van Russische roulette wordt ten strengste afgeraden en keuren wij ook af. Echter komen er nog af en toe gevallen naar buiten van mensen die overleden zijn aan het spelen van Russische roulette.

Alhoewel je zou denken dat Russische roulette afkomstig is uit Rusland, is dit nog helemaal niet zo zeker.

Het gebruik van de krachtterm

In de praktijk komen we de term Russische roulette vaak tegen. Vooral in de media wordt Russische roulette vaak gebruikt om een risicovolle situatie toon bij te zetten. Zo zullen risicovolle beslissingen binnen een organisatie bestempeld kunnen worden als Russische roulette, net zoals de keuze van iemand om van een klif te skydiven.

Ook de afgelopen weken kwam Russische roulette veelvoudig in het nieuws, bijvoorbeeld met het debacle rond FC Twente. Krantenkoppen als ‘FC Twente speelt Russische roulette met haar toekomst’ en ‘FC Twente hoopt met Russische roulette te winnen’ zijn hier voorbeelden van.

Russische roulette aan de tafel

Ook als jij zelf roulette speelt, zijn er situaties waarin je eigenlijk zelf ook Russische roulette acties onderneemt. Zo is een klassiek voorbeeld het inzetten van je volledige budget op een kans, bijvoorbeeld rood of een getal. Nu is een inzet op rood minder risicovol dan op een los getal, echter ben je in beide gevallen niet verstandig bezig.

Situaties waarin je kan spreken over Russische roulette, moeten altijd vermeden worden. Vaak kom je slechter uit zulke situaties dan dat je erin kwam.

Wees daarom altijd op je hoede en blijf bij de ‘normale’ vorm van roulette ;-).