Russisch roulette kennen we over het algemeen allemaal, al hebben weinigen van ons het gespeeld en is ook de geschiedenis ons vaak niet helemaal duidelijk. Dat eerste is misschien maar goed ook, aangezien het gemakkelijk dodelijk af kan lopen.

Russisch roulette kennen we onder andere vanuit films, zoals The Deer Hunter uit 1978 en Tzameti uit 2006. Bovendien is het de titel van een nummer van Rihanna, iets waar de jongere spelers van roulette de term Russisch roulette waarschijnlijk van kennen.

Russisch roulette is een ‘gokspel’ met iemands leven als inzet. 

revolver illustratie

Je maakt voor Russisch roulette gebruik van een revolver, waarin je een enkel patroon plaatst. Vervolgens geef je de cilinder een zetje, om deze rond te laten draaien als een rad van fortuin.

Het is vanaf dat moment niet meer duidelijk op welke plaats de kogel zich bevindt en waar de 5 lege kamers zitten. Vervolgens dient de speler het revolver tegen het hoofd te plaatsen en de trekker over te halen.

Indien de kogel in de betreffende kamer zit wordt het schot gelost en moet de deelnemer dit met de dood bekopen. In de andere gevallen is er slechts sprake van een klik.

De trommel van een revolver heeft over het algemeen 6 kamers, wat betekent dat deelname aan Russisch roulette leidt tot een kans op de dood die gelijk is aan 1 op 6, of 16,67%.

Russisch roulette om geld

Russisch roulette werd met name tijdens de oorlogen ook wel om geld gespeeld, waarbij de verschillende soldaten elkaar uit probeerden te dagen. De soldaten deden bijvoorbeeld om de beurt geld in de pot, totdat een van de soldaten de pot groot genoeg geworden vond en besloot het pistool op te pakken.

Hij zette dit dan tegen zijn hoofd en haalde de trekker over. Overleefde hij het bizarre spel? Dan zorgde Russisch roulette ervoor dat hij de pot mocht houden en hij ineens een rijker man was.

Uiteraard kon het aan de andere kant ook mis gaan, in dat geval hadden de andere soldaten de mogelijkheid om de pot weer te verdelen, waardoor een ieder z’n inzet terugkreeg, plus een deel van de soldaat die Russisch roulette verloor.

Geschiedenis van Russisch roulette

Over de geschiedenis van Russisch roulette gaan verschillende verhalen de ronde, waardoor het niet helemaal duidelijk is waar het spel vandaar komt. Er wordt onder andere beweerd dat gevangen in de 19e eeuw werden gedwongen om Russisch roulette te spelen, terwijl de bewakers weddenschappen afsloten met het oog op de uitkomst hiervan.

Een ander verhaalt stelt dat de officieren in het Russische leger Russisch roulette tegen elkaar speelden, om de ander te imponeren en inruk te maken. We komen de Russisch roulette voor het eerst tegen in het korte verhaal van Georges Surdez uit Collier’s Magazine van 30 januari 1937.

Dit lijkt erop te wijzen dat er voor die tijd geen sprake was van Russisch roulette en het iets van na die periode is.

Russisch roulette in het bedrijfsleven

Ook in het bedrijfsleven kennen we Russisch roulette. Dit ontstaat op het moment dat aandeelhouders van een vennootschap kiezen voor een dergelijke bepaling in de statuten of in een joint venture. Dit betekent dat een aandeelhouder z’n aandelen dient aan te bieden tegen een bepaalde prijs, aan de andere aandeelhouder.

Wanneer de ander de prijs weigert zal de eerste aandeelhouder verplicht zijn de overige aandelen tegen de genoemde prijs over te nemen. Een acceptatie leidt tot een verkoop van de aandelen, waardoor het van belang is om niet te hoog in de boom te zitten, maar ook niet te weinig te vragen.

Dit leidt tot een gevaarlijk spel van Russisch roulette, dat binnen een vennootschap tot een impasse kan leiden wanneer geen van de aandeelhouders de bepaling inroept en deze niet tot uitwerking komt.