Roulette is niet altijd het eerlijke spel geweest dat het vandaag de dag is. Wil je nu roulette spelen, dan kan je rekenen op een eerlijk roulette wiel. Ook online gokken is zo goed als betrouwbaar, wat vroeger niet altijd het geval was. Gelukkig hoeven we ons nu nooit meer om dergelijke gevaren druk te maken. Tijdens de drooglegging was het maar de vraag of je op een eerlijke roulette tafel speelde. De maffia had vooral in de VS veel macht, waar de drooglegging actief was.

Wat was de drooglegging?

Rond de jaren 20 in de 19e eeuw besloot de Verenigde Staten met een complete drooglegging het maken en verkopen van alcohol te verbieden. Dit deden zij om het alcoholverbruik ernstig te verminderen. Het nuttigen van alcohol was wel toegestaan, alleen het verkopen en maken niet.

Het voorbeeld van de Verenigde Staten is het populairst, terwijl er nog aardig wat andere landen zijn waar een drooglegging actief is.

De drooglegging in de Verenigde Staten ontstond na een lange periode van economische neergang. Hierdoor steeg het aantal alcoholisten sterk en verloederde het straatbeeld.

Eigenlijk heeft de drooglegging alleen maar negatieve gevolgen met zich meegebracht, waaronder de dood van maar liefst tienduizenden Amerikanen. Doordat veel alcohol gebruikt werd voor de productie van verf, konden handelaren dus toch nog ergens alcohol vandaan halen. Deze alcohol moest alleen wel onttrokken worden van de verf om weer gebruikt te kunnen worden voor het stoken van drinkbare alcohol.

De overheid had dit door en besloot diverse stoffen aan dergelijke middelen toe te voegen waardoor het onttrekken van alcohol uit producten als verf geen zin meer had. Echter ging een bepaald aantal handelaren hier te lang mee door, waardoor een groot aantal Amerikanen een dodelijke vergiftiging opliep.

Dit was ook de tijd dat de maffia de roulette wereld in zijn greep had. Een eerlijk potje roulette was niet zomaar te vinden, vooral als je in de wat armere staten een gokje probeerde te wagen.

Gemanipuleerde roulette wielen

Het was tot een aantal jaren geleden onduidelijk hoe het kon dat de casino’s tijdens de drooglegging zulke hoge winsten draaiden. Een miljoen dollar verdienen op een dag (omgerekend) was compleet normaal.

Er was altijd al een vermoeden dat er gesjoemeld werd, alleen werd er nooit bewijs gevonden hiervoor.

Toen een man uit Stoke een roulette tafel kocht die tijdens de drooglegging gebruikt was, moest de tafel eerst gerestaureerd worden. Tijdens de restauratie moest een onderpaneel verwijdert worden en zag hij een groot aantal kabels onder de tafel verstopt zitten. Hij moest hiervoor natuurlijk wel de tafel compleet uit elkaar halen, echter had hij al snel door wat hij in handen had.

Zonder de tafel uit elkaar gehaald te hebben, zou het volgens de man nooit mogelijk zijn geweest deze oplichting te ontdekken.

Aardig slimme ventjes dus, die maffia-lieden.