Er zijn veel inzetten mogelijk bij Roulette en één daarvan is inzetten op kleur. Daarbij kan er gekozen worden voor de kleuren rood of zwart. Groen is ook mogelijk, maar daar zijn slechts één of twee vakken van aanwezig. Een inzet op de kleuren rood of zwart brengt dus meer kans op winst met zich mee. Wie in wil zetten op rood of zwart bij Roulette zal zelf de keuze mogen maken op welke kleur de inzet geplaatst wordt. De speler bepaald dus zelf of dit op rood of zwart gaat zijn. Maar waarom kiezen we bij Roulette rood? En waarom de andere zwart? Dit kan natuurlijk gewoon zomaar gekozen worden zonder bijzonder achterliggende reden, maar vaak zit hier juist wel een reden achter. Er is vaak altijd een reden te vinden waarom een speler een voorkeur heeft voor de kleur rood of zwart. Maar wat is die reden nou eigenlijk?
De kleur rood
Als we kijken naar het kleurenlandschap is de kleur rood één van de drie meest gebruikte kleuren. Zwart en wit kunnen eigenlijk niet als kleur worden gezien. Daarom vallen ze ook niet in de top drie. Elke kleur staat wel symbool voor iets en ook bij de kleur rood is dat dus het geval. De kleur rood staat voor een scala van gevoelens en kenmerken. Rood kan worden gezien als het symbool van doorzettingskracht en drift van een persoon. Met deze doorzettingskracht wil een speler proberen te winnen. Daarnaast wordt de kleur rood ook wel gezien als kleur van de liefde.
Een leuk voorbeeld is ook zeker een stierengevecht waarbij een doek in de kleur rood wordt gebruikt. De matador zwaait met de rode doek om zijn stier zijn kant op te laten komen. De stier is in het geval van Roulette dus het balletje. De matador is de speler zelf. Als speler wil je het spel Roulette verslaan, net als dat de matador de stier wil verslaan. De rode doek speelt bij een stierengevecht een belangrijke rol daarvoor en bij Roulette is dat dus de kleur rood in de vakjes.
De kleur zwart
Net als rood heeft ook zwart een betekenis. Maar deze kleur is wel weer heel anders dan de kleur rood als we kijken naar de betekenis. Zwart staat meer voor betrouwbaarheid en standvastigheid, terwijl rood dus meer voor een gok nemen staat. Uiteraard biedt de kleur zwart bij Roulette niet meer winst dan de kleur rood, want de kans op winst staat bij beide kleuren gelijk aan elkaar. Er zijn namelijk net zoveel zwarte vakjes als rode vakjes op het roulettewiel te vinden.
Volgens de oude Grieken is de kleur zwart juist een heel lichte en positieve kleur voor de mensheid. Ondanks dat zwart juist heel donker is, zien de oude Grieken dit als een lichte kleur. De kleur zwart zou namelijk het symbool zijn voor kracht en overwinning. Volgens de geschiedenis zouden veel Griekse strijders zich daarom door middel van roet zwart hebben laten verven. Iemand die voor zwart kiest op het roulettewiel ziet daarmee dus een goede kans op overwinning.
De uitbetalingen van inzet op kleur
Door de veel verschillende soorten inzetten die mogelijk zijn bij Roulette, zijn er dus ook veel soorten uitbetalingen mogelijk. Niet elke inzet brengt dezelfde uitbetaling met zich mee. Dat houdt het spel spannend en interessant. Wie wat meer risico durft te nemen en daarmee een lagere winkans heeft, zal de bij winst een hoge uitbetaling ontvangen. Maar iemand die graag voor safe gaat en daarmee meer kans op winst heeft, zal een veel lagere uitbetaling ontvangen. Zo zal een inzet op één getal een winkans van 1 op 37 met zich meebrengen, maar wel de hoogste uitbetaling van 35 keer de inzet. Een inzet op de kleur rood of zwart brengt een winkans van iets minder dan 50% met zich mee, maar levert wel maar 2 keer je inzet op.
Winkansen bij rood / zwart spelen minder dan 50%
Als je in gaat zetten op de kleur rood of zwart zal je een winkans van iets minder dan 50% hebben. Dat komt namelijk omdat je ook te maken hebt met een groen vak op het wiel waar het balletje op terecht kan komen. Er zijn dus altijd drie kleuren op het wiel te vinden. Wel komt de groene kleur maar één of twee keer voor op het wiel. Dit is afhankelijk van de variant die je kiest. Bij Europees Roulette is dit één keer, maar bij Amerikaans Roulette is dit twee keer. Daarmee ligt het huisvoordeel bij Amerikaans Roulette hoger dan bij andere varianten en dat is in het nadeel van de speler.
Wel komen er evenveel rode als zwarte vakjes voor op het wiel. Er zijn dus 18 rode vakjes en 18 zwarte vakjes op het wiel te zien. Dit komt te samen op een totaal van 36 getallen. Dat klopt ook, aangezien elk roulettewiel de getallen 1 tot en met 36 laat zien. Op het groene vak is altijd het getal 0 te zien. Zijn er twee groene vakjes aanwezig? Dan zal op het tweede groene vakje een dubbele nul (00) te zien zijn.