Light & Wonder met Roulette X beschuldigd van plagiaat

Evolution is een rechtszaak begonnen tegen spel provider Light & Wonder. De spelmaker is namelijk van mening dat Light & Wonder plagiaat heeft gepleegd. Het spel Roulette X zou te veel lijken op het bekende Lightning Roulette, dat eerder door Evolution werd ontwikkeld en uitgebracht.

Lightning Roulette werd in 2018 gelanceerd door Evolution. Dit spel wordt in het live casino gespeeld en brengt hoge vermenigvuldigers met zich mee. In 2021 kwam er een samenwerking tussen Evolution en Light & Wonder. Deze samenwerking zou ervoor zorgen dat er (fysieke) roulettetafels uitgebracht zouden gaan worden. Echter verliep deze samenwerking erg moeizaam en verliep dit niet zo snel als Evolution had gedacht. Wel ontwikkelde Light & Wonder een eigen Roulette variant met de naam Roulette X. Dit zou volgens Evolution te veel op Lightning Roulette lijken en daardoor zou Light & Wonder plagiaat hebben gepleegd. Evolution heeft daarom een rechtszaak aangespannen.

L&W bleef samenwerking met Evolution uitstellen

De samenwerking tussen Evolution en Light & Wonder die in maart 2021 is begonnen zou ervoor zorgen dat er roulettetafels uitgebracht zouden gaan worden door deze twee spelmakers. Echter bleef Light & Wonder de samenwerking uitstellen. Het was de bedoeling dat in januari 2022 een fysieke versie van Lightning Roulette uitgebracht zou gaan worden. Zo ver kwam het niet, omdat Light & Wonder de boot afhield. Volgens Evolution zou de spelmaker de voortgang van de onderhandelingen herhaaldelijk hebben uitgesteld. Evolution kwam later met het dreigement om met de concurrent van Light & Wonder een samenwerking aan te gaan als de provider de samenwerking zou blijven uitstellen. Uiteindelijk probeerde Light & Wonder in augustus 2021 weer onder de deal uit te komen, ondanks dat Evolution dacht dat er gewoon een fysieke Lightning Roulette tafel ontwikkeld zou gaan worden.

In de tussentijd werkte Light & Wonder wel aan een eigen online roulette spel. De provider bracht namelijk het spel Roulette X uit. Volgens Evolution zou deze variant te veel lijken op Lightning Roulette. De spelmaker zou dus plagiaat hebben gepleegd met het ontwikkelen van Roulette X. Later kwam ook het spel Power X uit en dit zou ook te veel weg hebben van de Lightning spellen.

Evolution is daarom nu een rechtszaak begonnen. Naar eigen zeggen van de provider is Lightning Roulette het meest winstgevende roulettespel ter wereld. Light & Wonder zou ervoor hebben gezorgd dat de provider reputatieschade heeft opgelopen en dat ze concurrentievoordeel zouden hebben verloren. Ook zou er sprake zijn van een verloren compensatie en van economisch verlies. Evolution vraagt nu om een schadevergoeding, maar Light & Wonder gaat hier niet in mee. Light & Wonder is van mening dat Roulette X niet gebaseerd is op Lightning Roulette. De uitspraak van de rechtszaak is nog niet bekend.