FedEx is een wereldwijd bekend merk en tot op heden een uiterst succesvol bedrijf dat ooit door de oprichter is gered van faillissement door 5000 dollar in te zetten bij roulette in een casino in Las Vegas. We hebben al eens eerder bericht over gokkers die hun complete vermogen hadden ingezet op rood of zwart. Maar de oprichter van FedEx zette in 1971 het voortbestaan van zijn complete bedrijf in. FedEx bestaat nog steeds wat logischerwijs betekent dat de inzet van Fredrick W. Smith een positieve uitkomst had. Meer weten over dit verbazingwekkende verhaal? Lees dan snel verder!FedEx Express Hybrid Vehicle, San Franciso

De achtergrond van de inzet

De oprichter en huidige CEO van FedEx had 4 miljoen dollar van zijn eigen geld en nog eens 90 miljoen dollar van externe investeerders gebruikt om met zijn postorderbedrijf overnight zendingen mogelijk te maken. Het maakte niet uit waar je een pakketje toe wou sturen, FedEx zou ervoor zorgen dat je pakketje binnen zeer korte tijd op de eindbestemming zou aankomen. Een unieke service welke geen andere postorderorganisatie kon kopiëren, puur omdat zij het lef hier niet voor hadden.

Drie jaar na het binnenhalen van de diverse investeringen gingen diverse kosten sterk omhoog. Vooral de stijging van de brandstofkosten zorgde ervoor dat FedEx in een enorme schuld terechtkwam. Op het diepste punt had het bedrijf maar 5000 dollar is kas waarmee het bedrijf dus geld tekort kwam om de maandag daaropvolgend de vrachtvliegtuigen van brandstof te voorzien.

In plaats van naar zijn woonplaats terug te vliegen besloot Smith om de 5000 dollar op te nemen en naar Las Vegas af te reizen waar hij met het laatste stukje vermogen van zijn bedrijf aan de roulette tafel plaatsnam.

Tot de verbazing van de financiële afdeling, ontdekte het bedrijf de daaropvolgende maandag dat zij plots in het bezig waren van 32.000 dollar. Dit bedrag was precies wat het bedrijf nodig had om de vrachtvliegtuigen van brandstof te voorzien om vervolgens pakketjes te kunnen bezorgen. Die paar extra dagen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat FedEx de klap kon overleven omdat zij vanaf dat moment weer geld konden lenen. Hierdoor kon het bedrijf de maanden daaropvolgend overleven en het jaar afsluiten met een winst van 3.600.000 dollar. Vier jaar laten was het bedrijf goed voor een winst van maar liefst 50 miljoen dollar. Momenteel wordt het bedrijf gewaardeerd op een goede 30 tot 40 miljard dollar.

Toen aan Smith werd gevraagd of hij zijn gok niet te extreem vond gaf hij als antwoord dat het niet had uitgemaakt als hij had verloren. 5000 meer of minder had er toch niet voor gezorgd dat de vliegtuigen konden vliegen.

Was dit een slim idee van Smith?

Natuurlijk niet, het is nooit slim om met je laatste geld te gaan gokken. Dit is een voorbeeld van een verhaal dat een positief einde kent. Gok alleen met geld dat je kunt missen, dan weet je zeker dat je nooit een negatief gevoel bij het gokken krijgt.