Als je écht goed in de shit zit na een uit de hand gelopen roulette avontuur of slotmachine rampage kom je het liefst niet meteen terecht in een zorginstelling voor gokverslaafden. Maar om eerlijk te zijn is bij sommige mensen, vooral als het al vaker is voorgekomen, beter als ze direct door kunnen naar een dergelijke instelling. En hoe raar het ook is, in Nederland was nog geen instelling waar mensen naar toe konden als ze gokverslaafd waren. Raar he?

Tot voor kort kwam je dan namelijk terecht tussen alle andere verslaafden, waaronder alcohol- en drugsverslaafden. Aangezien deze verslavingen echt van een andere aard zijn, is het goed dat de overmatig roulette, blackjack of slots spelende gokkers een plek hebben om af te kicken.

Want iets te veel doen is in veel gevallen niet gezond voor een mens.

Gokken staat centraal bij Hervitas

De gokinstelling in kwestie, zoals veel andere zorg-gerelateerde instellingen, heeft een Latijnse naam, namelijk Hervitas. Bij Hervitas kunnen mensen drie weken lang een bijzonder intensief programma volgen waarmee ze van het gokken kunnen afkomen. Aldus Hervitas.

Deze instelling om gokproblemen aan te pakken is te vinden in de bosrijke omgeving van Zeist. Tot rust komen zal dus vooral moeten gebeuren in de prachtige bossen. Zeist heeft voldoende bos, dus dat zal geen problemen opleveren.

Behalve de echte casinofans en gokverslaafden, zijn er bij Hervitas ook game-verslaafden te vinden. Deze groep is naar mijn mening niet te vergelijken met gokverslaafden omdat er vaak een financieel motief gekoppeld is aan gokken. Gamen niet, dus het bij elkaar plaatsen van deze verslaafden komt op mij over als opmerkelijk.

Een specialistische aanpak om snel hulp te bieden aan gokverslaafden

Als het aan de oprichters van Hervitas ligt, gaat er met een compleet andere aanpak gewerkt worden. Probleemgokkers moeten specialistische aanpak krijgen. Als die aanpak goed op orde is, zal het mogelijk worden om binnen slechts drie weken gokkers tot non-gokkers te maken. En dat doen ze op een hele eigen wijze.

Wat mij interesseert aan Hervitas is dat er met een groot team psychologen, psychiaters en diverse deskundigen wordt gewerkt. De eerste twee weken van de behandeling zal een gokker dagelijks naar de kliniek moeten komen voor intensieve sessies. De laatste week wordt er toegewerkt naar ‘de tweede kans’. Een mooie aanpak volgens ons.