Roulette is een onderwerp dat in veel films een belangrijke rol heeft kunnen spelen. De beste films wilden het spel tenminste een minuut of vijf op het witte doek geven, met hier een daar een uitschieter.

Deze films hebben ons kennis laten maken met het spel dat ons al jaren bezighoudt. We weten de liefde van het spel te benadrukken door het te spelen alsof we het moeten verslaan. Dat is juist de magie van roulette en waarom we het nog steeds in de bioscoop kunnen zien.

Dit artikel bespreek ik de beste roulette films allertijden. Om een goed beeld te kunnen vormen, gaan we terug tot meer dan honderd jaar geleden. Want ook toen konden we al een flink goede film schieten door alleen al even roulette in beeld te brengen.

Diamonds are Forever

Onder James Bond liefhebbers zal deze film bekend in de oren klinken: Diamonds are Forever. In deze op zijn minst legendarische film is Bond te zien terwijl hij door diverse casino’s rent. Op een gegeven moment stopt James, bedenkt zich en zet uit het niets in op het roulette wiel. De bekendste scene uit de film is jammer genoeg geen roulette scene, maar een dobbel scene. Jammer Bond!

Casablanca

Wie je het ook vraagt, Casablanca moet worden meegenomen als een van de beste films ooit. De mensheid is er niet als collectief in geslaagd om een film te maken als Casablanca waar het leven wordt gevierd. Wat Casablanca doet, is dat het een roulette spel centraal zet in het bekende cafe waar Rick, een van de hoofdpersonen, de eigenaar van is.

Het complete vermogen van een Amerikaans stel wordt hier op nummer 22 ingezet. En ze winnen met genoeg geld om terug naar de Staten te gaan. Een nieuw leven door roulette. Roulette films kunnen zulke mooie eindes hebben!

Croupier

Clive Owen is Croupier. Deze film uit 98 was geen kaskraker maar gokken stond er wel centraal. Clive Owen was een roulette croupier en hij hield zelf ook wel van een potje. Zijn levensstijl staat perfect in lijn met de levensstijlen van veel andere spelers. Lekker roulette spelen wanneer het werk over is.

Deze film is niet een film die hoge recensies krijgt. Maar veel plezier kan je zeker uit het verhaal halen.

California Split

In dit artikel zal je geen film vinden die na 1998 is uitgebracht. California Split is een film uit 1974 en werd gekenmerkt door de bizarre roulette scene. Twee keer komt roulette voor en beide keren wordt er grof geld gewonnen op de roulette tafel. Totdat het natuurlijk fout gaat, want het moet wel spannend blijven bij zo’n film als California Split. .