Blackjack is een eeuwenoud spel dat de liefhebbers maar al te graag zullen bespreken wanneer je ze tegenkomt. Ook zijn er nog veel professionele blackjackspelers die er ieder jaar weer in slagen om het goed te doen aan de tafel. Wij hebben een mini-onderzoek gedaan om de vijf beste blackjackspelers boven water te halen. En er zitten wat interessante spelers tussen, mogelijk waar je ze niet zou verwachten. Zoals altijd, lees je de complete top vijf verderop in dit artikel!

The Godfather van Blackjack

Helaas is deze bekende blackjack speler al een aantal jaar niet meer in leven, maar we komen nog vaak genoeg artikelen over hem tegen. Edward Thorp, een rekenkundige, schreef een van de beste blackjack boeken waar we vandaag de dag nog gebruik van maken. Met Beat The Dealer, gaf hij veel spelers lessen die ook nu gebruikt worden.

Het is alweer ruim 50 jaar geleden dat het boek uitkwam, maar zelfs hier heeft vrijwel iedereen het boek op de plank staan. Thorpe had een verfijnde strategie ontworpen door de, voor die tijd moderne, IBM computers. Hij zorgde voor een systeem waarmee dit eenvoudig mogelijk was en iedere blackjack speler hiervan kon profiteren.

Ken Uston, net wat minder oud

Ken Uston was een zeer opvallend type en stond bekend als een van de slimste blackjack spelers. Hij, net zoals Edward, was een kaartenteller waardoor hij vele duizenden euro’s won. Hij versloeg het huis keer op keer, puur door het tellen van kaarten.

Doordat het vroeger lastiger was om kaartentellers tegen te gaan, was het niet te doen om de kaartentellers te verslaan. Tegenwoordig zijn er honderden camera’s die de kaartentellers zouden kunnen ontmaskeren, waardoor dit hedendaags een kleiner probleem is dan vroeger.

Uston stond ook bekend als een speler met een zeer risicovolle speelstijl. De geruchten gingen zelfs dat hij maar liefst tienduizend euro per hand inzette. Onvoorstelbaar.

Al Fransesco

Een van de meest geheimzinnige blackjack spelers is Al Fransesco. Al is zijn naam nog steeds niet helemaal bekend, lijkt het gerucht wel te kloppen dat hij van Italiaans-Amerikaanse afkomst is. Hij begon met het spelen van blackjack na het lezen van het boek Beat The Dealer, geschreven door jawel, Edward Thorpe (zie positie 1). Hij won miljoenen euro’s in Italië, Zuid-Frankrijk en Las Vegas. Natuurlijk was Al ook een beruchte kaartenteller, waardoor de eerste echte eerlijke blackjackprof nog ver weg lijkt.

James Grosjean

Ook illegaal bezig maar wel minder, is James Grosjean. Net zoals onze vriend Al, is de geboortedatum onbekend. James maakt behalve kaartentellen, ook gebruik van menselijke fouten die dealers maken tijdens het spelen. Hierdoor kon hij relatief eenvoudig aanwijzingen ontfutselen.