Afgelopen week kreeg gokken even klap te verduren, veroorzaakt door Mark de J. , hoofdverdachte in de moordzaak op Koen Everink. Mark de J. was gokverslaafd en verloor als gevolg van deze verslaving op zijn minst een bedrag van tussen de 80.000 en 100.000 euro. Dit bedrag vergokte de J. in zijn geheel in de online pokerrooms van Pokerstars. De J. was van mening dat poker niets meer is dan gokken, waardoor hij de tactiek koos om in iedere hand te gokken en niet te kijken naar de hand zelf. Hierdoor bouwde hij binnen korte tijd een enorme gokschuld op waardoor hij substantiële bedragen moest lenen van Koen Everink. Toen? de J. aangaf dat hij deze bedragen niet meer terug zou betalen, besloot Everink te dreigen met het publiek maken van de gokschuld, niet wetende dat dit zijn dood zou betekenen?
Hoe kwam er zo’n enorme gokschuld
Dat Mark de J. geen goede pokerspeler was, bleek wel uit het gokprofiel van de 29-jarige tennistrainer van Robin Haase. Al jaren was Mark een frequent bezoeker van de pokersite Pokerstars. Eigenlijk verloor Mark altijd, als we de de statistieken mogen geloven. Zijn favoriete spel was Omaha 6-card limit, waar hij overigens dus ook altijd mee verloor. Of het nu een toernooi, ring-game of cash-game was, het was voor Mark altijd weer een verlies. Hoe zo’n speler dan er nog eens tienduizenden euro’s doorheen kan gokken is een raadsel, maar hij is er wel degelijk in geslaagd.
Om zijn gokverslaving te kunnen betalen, had de J. geld nodig. Dat geld kon hij vinden bij een goede vriend, namelijk Koen Everink. De beste man leende de J. maar liefst 80.000 euro, wat de J. vervolgens in zijn volledigheid vergokte. Omdat de J. de kosten niet meer kon dragen en dus ook nooit de lening kon afbetalen, besloot hij hoogstwaarschijnlijk Everink te vermoorden. Niet dat hij daar iets mee zou bereiken, aangezien Mark de J. ook niet echt zijn best heeft gedaan om zijn sporen uit te vegen.
Wat kan je tegen een gokprobleem doen?
Mark de J. had natuurlijk allang iets aan zijn gokprobleem kunnen en moeten doen. Mogelijk was het dan nooit voorgekomen dat hij de komende jaren in de cel moet doorbrengen. Wat vooral pijnlijk is, is dat je aan het pokerprofiel van Mark de J. kan zien dat hij zelfs nooit een zelfuitsluiting heeft aangevraagd, waardoor er dus ook geen stappen zijn gezet om ook maar iets aan zijn gokverslaving te doen.
Voor spelers die ook last hebben van een gokverslaving, is er een ‘makkelijke’ oplossing, namelijk het nemen van de eerste stap. Deze eerste stap begint met het aanvragen van een zelfuitsluiting, waarna er altijd verder gekeken kan worden naar drastischere stappen. Voorbeelden hiervan zijn het op laten nemen in een afkickkliniek.
Er is dus altijd een uitweg om van je gokprobleem af te komen.