Pokeren is in Nederland het meest gespeelde spel dat je in een casino kunt spelen dat ook in de eigen omgeving veel gespeeld wordt. Deze games worden ook wel homegames gespeeld, ofwel pokeren in het huis van een van de spelers. De meeste homegames zijn exclusief tussen vrienden en vaak niet met vreemden. Hierdoor heeft de Nederlandse overheid toegestaan om homegames doorgang te laten vinden, zolang de bedragen laag blijven en spelers geen kansspelen aanbieden. Dat betekent dat spellen als blackjack en roulette in wezen niet aangeboden mogen worden tijdens een homegame. Volgens een klein onderzoek tussen onze lezers hebben wij echter begrepen dat dit steeds vaker het geval is.

Wat verstaan we precies onder homegames?

De term homegames komen we eigenlijk alleen maar tegen bij het spel poker. Homegames zijn niets meer dan spellen gespeeld in de eigen sfeer en omgeving. Je kunt een goed voorbeeld nemen van een spelletje Risk of Monopoly met je eigen familie, maar dan wordt er gepokerd.

De Nederlandse overheid vond het jarenlang lastig om te bepalen of dit legaal was. Mogen spelers zonder enige controle tegen elkaar een spel spelen waarbij ze geld kunnen winnen? Hoeft hier geen tussenkomst van een autoriteit te zijn en hoeft er tevens geen kansspelbelasting te worden afgedragen?

Daar is de Nederlandse overheid lang mee bezig geweest. Drie jaar geleden besloot de overheid dat poker geen kansspel is maar een behendigheidsspel. Door deze keuze is het deels toegestaan om poker als homegame te voeren. Echter wel tot een schappelijk bedrag, waar de overheid tot dusver onduidelijk over is geweest. Kennelijk verwachten ze dat de bedragen onder de kansspelbelasting norm van 450 euro blijven. Alleen uit ervaring blijkt dat maar weinig homegames onder deze grens blijven.

Blackjack en roulette als homegame

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat niet alleen poker een populair spel voor een homegame is. Blackjack en roulette worden steeds vaker aangeboden tijdens een homegame als een extra manier voor de host om wat extra te verdienen. Alhoewel de bedragen hier laag blijven, liggen de inzetten gemiddeld rond een euro of vier per persoon. Opgeteld betekent dit dat er zeker alleen afgelopen jaar al een miljoen of vijf in dit circuit rond is gegaan.

In tegenstelling tot het aanbieden van poker als homegame, zijn roulette en blackjack beide absoluut niet toegestaan in een homegame. Dit heeft alles te maken met het feit dat de overheid spelers niet kan beschermen voor de mogelijke gevaren waar kansspelen de oorzaak van kunnen zijn.

Dus wil jij roulette of blackjack als homegame aanbieden? Denk er niet aan, dit kan je een flinke boete opleveren.