Over een ruime 24 uur weten we wie de grootste partij van Nederland is geworden en wie waarschijnlijk onze nieuwe minister-president is. De kans dat Mark Rutte president wordt, is volgens velen enorm. Bookmakers lijken echter een totaal andere verwachting te hebben. Zij schatten namelijk de kans dat Mark Rutte president wordt weliswaar hoog in. Maar dat VVD de grootste partij wordt, is volgens hun nog lang niet zeker.

Bookmakers zetten namelijk hun geld op Geert Wilders. Met een odd van 1.8 lijkt het er namelijk op dat Geert voor staat. Bookmakers hebben het vaak bij het rechte eind gehad. Het is dus de vraag of ze deze keer ook gelijk hebben of dat ze toch maar eens moeten nakijken waar zij hun basis odds op baseren.

Politieke roulette, the game is on!

Geert de grootste

Politieke roulette is helaas een ernstig serieuze zaak waar we niet al te licht over moeten doen. Omdat we echter zoveel houden van roulette, kunnen we niet anders dan dit als een klein spelletje zien. Politieke roulette kan voor ongelofelijk veel verschillende uitkomsten zorgen. Ieder zetelverschil kan weer een andere coalitie als gevolg hebben.

Daarom is het van belang dat we kijken naar de belangrijkste scenario’s die kunnen plaatsvinden. Het eerste scenario, dat volgens de bookmakers dus het waarschijnlijkst is in dit spel van politieke roulette, is dat Geert Wilders de grootste wordt.

In dit geval, is er vaak weinig aan de hand. Zolang de andere partijen zich tenminste aan hun woord houden. Natuurlijk zal een enorme groep PVV-stemmers boos worden en zich in de steek gelaten voelen. Daarom is dit een interessant scenario voor politieke roulette. Gaat dit scenario ook echt uitkomen? Wij verwachten persoonlijk van niet, maar je weet het maar nooit met politiek.

Mark de grootste

Wij verwachten namelijk dat bij politieke roulette op woensdag 15 maart 2017, Mark Rutte de grootste partij wordt. Dit betekent dan direct dat de formatie gestart kan worden. De verwachtingen voor een mogelijke coalitie zouden dan VVD, D66 en het CDA worden. Drie partijen die elkaar de laatste tijd vrij goed kunnen vinden op diverse vlakken.

Alhoewel veel linkse stemmers dit liever niet zien gebeuren, is de kans aannemelijk dat de Tweede Kamer er over een jaar zo uitziet. De komende 24 uur zal het afwachten worden of dit spel zich ook zal gaan uitspelen zoals we het hebben voorspelt.