Dat roulette in de realiteit voorkomt weten we natuurlijk allemaal. Vaak zien we op kleine schaal dat minuscule kansen toch voorkomen. Zo gebeurt het toch dat een promovendus als Leicester City de Premier League wint en is er toch altijd iemand die de lotterij wint.

Er zijn echter twee gevallen van politieke roulette die we het afgelopen jaar hebben mogen meemaken. Eigenlijk zijn beide gevallen, buiten het land in kwestie, slecht ontvangen. Zo ging de Brexit tegen ieders verwachting in toch door waardoor we over enkele jaren een land minder in de Europese Unie hebben.

En veel actueler, de nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump. Of iemand dit ooit had verwacht? Als we de odds bekijken zien we dat Trump van ver heeft moeten komen.

Dit is een klassiek geval van politieke roulette en dat mag ook erkend worden.

Started from the bottom?

Toen Donald Trump bekend maakte dat hij zou gaan voor het presidentschap in 2016 verklaarde iedereen hem voor gek. Veel mensen vonden het vooral grappig dat de man die bekend stond als een celebrity met veel geld en raar zou gaan proberen president te worden.

Niemand gaf Donald enige kans, ook de goksites niet. Nadat de kandidaat namelijk werd bekendgemaakt waren de odds 52 voor het winnen van de presidentsverkiezingen. Ruim anderhalfjaar later hebben deze odds zich uit laten betalen, want Donald Trump is per 8 november president elect van de Verenigde Staten geworden.

Gisterochtend, voorafgaand aan de verkiezingen, waren de odds van deze politieke roulette nog 3 a 4 dat Trump zou winnen. Een weddenschap van 10 euro zou zich kortom uitlaten betalen naar 30 a 40 euro. Dat in retrospect van de eerdere odd van 52, waarmee je met datzelfde tientje nog 520 euro kon winnen.

Toen rond de klok van 3 uur ’s nachts duidelijk werd dat Trump wel eens kans zou kunnen gaan maken, werden de odds uit het niets omgedraaid. Om 4 uur ’s ochtends waren de odds zelfs zo in het voordeel van Trump, dat Hillary Clinton een odd van 55 kreeg toegewezen, hoger dan Trump ooit heeft gehad.

Waar Hillary Clinton op de verkiezingsdag nog een odd van 1.3 had, was dat ruim 15 uur later het 50-voudige. Ongekend voor gokken, maar met politieke roulette is alles mogelijk.

Nu is het moraal van dit verhaal dat bij politieke roulette, net zoals echte roulette, alles mogelijk is. Het is een kansspel waarbij iedere kans niet vergeten mag worden. Als het soms net even meezit, valt alles jouw kant op.

En dat was op 8 november ook het geval bij Donald Trump, de 45e president van de Verenigde Staten.Ben jij de politieke roulette zat en wil je even wat stoom afblazen met gratis roulette? Check dan onze gratis roulette tafel.