Een 45-jarige Nederlander is erin geslaagd om de Staatsloterij hem 4500 euro schadevergoeding te laten betalen. Deze rechtszaak moest geheim blijven, waardoor de Staatsloterij ook besloot te schikken. Staatsloterij hield de schikking het liefst binnenkamers omdat de uitkomst van deze rechtszaak van invloed is op duizenden andere spelers van de loterij. Aangezien er geschikt werd, zal er wel een hele goede reden zijn geweest om te schikken. Waarom is er geschikt en wat is er bekend over de zaak?
Naar de media
De belangrijkste reden dat de Staatsloterij besloot te schikken, was dat de man anders naar de media was gegaan, aldus goed ingelichte bronnen. Een woordvoerder van de Staatsloterij kwam eerder nog met het nieuws naar buiten dat het om een ‘kleine zaak’ ging, maar er speelde dus meer.
Indien er na de schikking gelekt zou worden, zou de man een bedrag van 5000 euro moeten betalen. Nu de zaak aan het licht is gekomen, is menig deelnemer van mening dat zij ook recht hebben op enige compensatie.
Daar reageerde de directeur van de Staatsloterij maar al te snel op. Hij is namelijk van mening dat het hier om een volledig andere zaak gaat, en daardoor eerdere deelnemers niet te vergelijken zijn met de persoon in kwestie.
Kloppen de zes garanties van de Staatsloterij nog wel?
Al jaren adverteert de Staatsloterij met zes garanties, waardoor zij zich de beste loterij van Nederland noemen. Zo communiceert de Staatsloterij dat zij:
- Het meeste geld dat binnenkomt aan de verkoop van loten stoppen in de prijzenpot. Dus het lot dat je koopt, is voor een aannemelijk deel verwerkt in de prijzenpot (60 procent).
- Alle prijzen die je kunt winnen, worden niet belast en zijn dus vrij van kansspelbelasting. Je zal dus niet een naheffing krijgen als je via de Staatsloterij een prijs wint.
- Alle winnaars kunnen, indien gewenst, anoniem blijven. Wanneer de winnaar aangeeft liever anoniem te blijven, zal de Staatsloterij dat honoreren.
- De enige lotnummers die kunnen winnen, zijn verkochte lotnummers. Het is dus niet mogelijk dat er een nummer valt dat op een onverkocht lot staat.
- De Staatsloterij opereert zonder winstoogmerk. Zij heeft dus niet als doel winst te maken, want het resterende bedrag onder de lijn wordt geïnvesteerd in goede doelen.
Als je deze zes garanties meeneemt, komt de Staatsloterij opeens over als een hele nette loterij. Maar we zien dus steeds vaker verhalen in de media dat dit mogelijk niet helemaal het geval is.
Moet je wel aan een loterij meedoen?
Dan is het eigenlijk nog maar de vraag of je in de toekomst aan een loterij moet meedoen. Wij zijn van mening dat loterijen alleen interessant zijn, als jij van te voren beseft hoe laag de kans is dat je wint.
Wil je een hogere winkans hebben, dan kan je beter verhuizen naar het casino.