Je zou verwachten dat we steeds minder gevallen van matchfixing zouden tegenkomen naarmate er meer controle is. Dit lijkt echter niet het geval te zijn. Doordat het verdienen van miljoenen euro’s bijzonder eenvoudig is als het lukt om een match te fixen, zal dit fenomeen mogelijk nooit verdwijnen.

Dit is voor vrijwel iedereen nadelig, behalve voor de fixers. Het vinden van een betrouwbare weddenschap wordt lastiger en ook de teams kunnen hier de nadelen van ondervinden. Spelers hoeven het niet perse door te hebben, maar ploeggenoten kunnen grote invloed uitoefenen op het eindresultaat wanneer een wedstrijd gefixt is.

Ieder jaar 2 miljard naar gokken op sport

Wereldwijd gaat er maar liefst 2 miljard dollar om in deze levendige business. Gokken op sport is mateloos populair en vooral in Europa, China en de Verenigde Staten lijkt er geen einde in zicht.

Dit komt mede doordat je op allerlei sporten kunt inzetten. Van voetbal tot cricket en van squash tot tafeltennis, de favoriete sport van iedere gokker is wel mogelijk om op in te zetten.

En hier komen ieder jaar weer nieuwe sporten en divisies bij. In Nederland kan je zelfs op amateur teams inzetten waar dat bij ijshockeyteams uit Estland ook mogelijk is.

Ook dragen de bookmakers hieraan bij door overzichtelijke en sterke websites te hebben waarmee het plaatsen van een inzet bijzonder eenvoudig is. Unibet spant hiermee de kroon, middels een gebruiksvriendelijke interface en een live betting infrastructuur.

Ieder jaar komen er nieuwe innovaties bij, waarvan live inzetten enkele jaren geleden een voorbeeld van is. Nu je ook kunt inzetten via kanalen als Facebook Messenger, wordt gokken op sport toegankelijker voor de rest van de wereld.

1 procent van de wedstrijden is gemanipuleerd

Van alle wedstrijden en weddenschappen die er wereldwijd zijn, is maar liefst 1 procent gemanipuleerd. Dat klinkt als weinig, een procent, alleen in realiteit is dit een zeer hoog getal.

Om te beseffen dat er dagelijks meer dan 5000 beschikbare weddenschappen zijn, betekent dit dat er 50 weddenschappen per dag gemanipuleerd zijn. En het meest schrijnende hiervan is dat we vaak pas achteraf, of zelfs nooit, weten welke wedstrijden gemanipuleerd zijn.

Fixers kunnen vooralsnog hun werk moeiteloos blijven doen, waardoor er enorme winsten worden geboekt. De enige manier om tegen matchfixing op te treden is een betere voorlichting, onder andere vanuit de overheid. In landen als Nederland en Duitsland wordt er al hard opgetreden tegen matchfixing. Echter lopen landen als België en Polen een stuk verder achter.

Het is geen verrassing dat er dan ook in deze twee landen regelmatig gevallen van matchfixing worden geconstateerd op het hoogste niveau.