Je zult het wel zat zijn, de vele avonturen van de Kansspelautoriteit waar we je al over hebben mogen informeren. Kennelijk kennen deze perikelen geen einde. De Kansspelautoriteit heeft namelijk weer iets gevonden wat volgens hun illegaal is. Want – het lijkt op gokken.

Het gaat hier om Lootboxen, een veel terugkerend fenomeen in nieuwe spellen. De KSA heeft een onderzoek ingesteld om te onderzoeken of lootboxen een verkapte manier van een kansspel is voor geld of niet.

Moderne spellen waar lootboxen voorkomen zijn onder andere FIFA, Battlefield en Skyrim. Door deze dozen te kopen kan jij je karakter upgraden en dus een betere speler worden. Maar bij de aanschaf van een lootbox weet je nooit wat je koopt. Het kan namelijk van alles zijn.

Bericht Kansspelautoriteit

Sinds dat een overheidsinstantie in de Verenigde Staten een onderzoek had gestart naar lootboxen, volgden snel andere landen met een soortgelijk onderzoek. In ons land is de Nederlandse Kansspelautoriteit hier verantwoordelijk voor.

Wanneer een spel zou voldoen aan het kenmerk kansspel, is het namelijk niet toegestaan dit zomaar aan te bieden. Hier is namelijk een vergunning voor nodig.

En zoals je weet is het helemaal interessant voor de Kansspelautoriteit als het hier om een online aanbieder gaat. Een online vergunning is namelijk, tot op heden, niet mogelijk.

Mocht dus uit het onderzoek naar voren komen dat lootboxen een kansspel is, dan zal de Kansspelautoriteit dit fenomeen per direct verbieden.

Tweede Kamerlid van Nispen, van de Socialistische Partij, stelde als eerst vragen over lootboxen. hij vroeg zich af of er direct stappen konden worden genomen om de komst van nieuwe spellen met lootboxen te blokkeren.

Verwacht wordt dat het nog enkele maanden zal duren voordat er een definitief oordeel is. Tot dan, zal de Kansspelautoriteit deze lootboxen moeten gedogen. Want geen regelgeving op dit vlak betekent dat er ook niets gedaan kan worden door de Kansspelautoriteit.

En toevallig genoeg hebben ook de Duitsers en de Belgen een onderzoek gestart naar dit fenomeen. Van enige samenwerking is nog niets te zien.

Welke spellen gaat het om?

Een van de eerste spellen waar lootboxen in voorkwamen, was FIFA 17. Maar dit is zeker niet het bekendste voorbeeld. Het nieuwe Star Wars spel, Battlefront 2, zou vol zijn gepropt met deze lootboxes. Ondertussen zijn deze boxes uit het spel gehaald omdat de ontwikkelaar ongekend veel kritiek op had gehad.