De laatste tijd komt één persoon van het kabinet steeds in het nieuws als het om gokken gaat. Dat is de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie: Fred Teeven. Vaak kan je Fred Teeven horen over de liberalisering van de Nederlandse gokmarkt. Maar is Fred Teeven dan een vriend of vijand van de Nederlandse gokindustrie? Lees snel verder om daar achter te komen

images-30

Liberaal in hart en nieren

Fred Teeven is zijn carri?re begonnen als officier van justitie in Noord-Holland. Daar stond hij bekend om zijn harde aanpak van criminelen. Hij liet zich niet intimideren en sloot deals met kleine criminelen om de grote boeven achter de tralies te krijgen. Hij is in deze functie betrokken geweest bij de rechtzaken tegen figuren zoals Dési Bouterse en Willem Holleeder. Hierna heeft Fred Teeven zich aangesloten bij Leefbaar Nederland. Hij heeft een tijdje in de Tweede Kamer gezeten, maar is toch weer teruggekeerd naar het Openbaar Ministerie. In 2006 hervatte hij zijn politieke carri?re weer en stond hij op de lijst voor de VVD. In 2010 begon hij als staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie. Dit is nog steeds de baan die hij nu heeft en waar de meeste mensen hem van kennen. Als een rode lijn loopt het liberalisme door zijn carri?re en hij is altijd recht door zee geweest. Men kan dus wel stellen dat Fred Teeven een liberaal is in hart en nieren.

Wat betekent Fred Teeven voor de Nederlandse gokindustrie

Aangezien Fred Teeven een liberaal is zou je verwachten dat hij voorstander zou zijn van een open gebroken Nederlandse gokmarkt. Als je dat nog combineert met het feit dat hij als staatssecretaris verantwoordelijk is voor het Nederlandse beleid omtrent gokken, dan zijn wij eigenlijk wel verbaasd dat de Nederlandse gokmarkt nog niet is open gebroken. Echter, we moeten wel voorzichtig zijn met deze conclusie. We moeten niet vergeten dat de VVD in een kabinet zit met de PvdA en dus ook concessies moet doen. Daarnaast is de Nederlandse regering nooit erg enthousiast over gokken, dus dan is het niet erg raar dat de markt nog niet is opengebroken.

Voorstander van een vrije Nederlandse gokmarkt

Als we naar de afgelopen jaren kijken dan wordt het wel duidelijk dat Fred Teeven een vriend is van de gokindustrie. Hoe goed hij kan probeert hij de Nederlandse markt open te breken. Al in 2014 werd hij beschuldigd van een gedoogbeleid omtrent online gokken. Daarnaast is hij als staatssecretaris goed bezig geweest en lijkt het er nu op dat in 2015 de Nederlandse markt langzaam wordt open gebroken voor nieuwe online partijen. Dit is natuurlijk maar een kleine stap, maar het is wel een stap in de goede richting. Wij hopen dan ook dat Fred Teeven weer staatssecretaris is in het volgende kabinet!