Dat mensen met een gokverslaving kenmerken vertonen van mensen met een drugsverslaving waren we al vaker tegengekomen. Maar deze relatie heeft er nu ook voor gezorgd dat wetenschappers uit Canada mogelijk een oplossing voor gokverslaafden hebben. Zij zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van een pil waarmee een gokverslaving verholpen ofwel onderdrukt kan worden.

Of het echt zou werken is natuurlijk nog onbekend. Het zou, indien de pil tegen gokverslaving zou werken, een meer dan baanbrekende ontwikkeling zijn.

Spelers met een gokverslaving weten vaak niet meer wat ze moeten doen om hier van af te komen. Wanneer er een speciale pil op de markt komt om hier korte metten mee te maken, schijnt er misschien weer licht aan het einde van de tunnel voor deze mensen.

Nieuw onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door twee onderzoekers uit Canada. Zij publiceerden recent een artikel dat te vinden is in een van de grotere journals, namelijk Translational Psychiatry.

Om te ontdekken of drugsverslaafden en gokverslaafden hetzelfde reageren, lieten de twee onderzoekers een groep foto’s zien. De groep werd in tweeën gesplitst, met een groep gokverslaafden en een groep niet-gokverslaafden. Vervolgens werd middels een MRI-scanner gekeken hoe er werd gereageerd op de afbeelding.

Het werd de onderzoekers al snel duidelijk dat mensen met een gokverslaving sterk reageren op afbeeldingen met bijvoorbeeld een roulette wiel of een pokerhand. De groep mensen zonder gokverslaving, reageerden hier nauwelijks op.

Deze reacties waren goed te vergelijken met de reacties van drugsverslaafden op het zien van afbeeldingen van drugs. De processen die deze reacties opwekken in ons brein, verliepen op precies dezelfde wijze als bij de gokverslaafden.

Dit betekent goed nieuws, want er is namelijk een middel op de markt waarmee een drugsverslaving voorkomen kan worden. Dat zou mogelijk dus ook kunnen betekenen dat dit middel gebruikt kan worden voor het remmen van een gokverslaving.

Naltrexon

Het medicijn in kwestie heet Naltrexon en heeft al tientallen keren bewezen een drugsverslaving te kunnen stoppen. Met dit middel, worden drugsverslavingen gestopt en leren gebruikers om te gaan met hun nieuwe situatie. Deze nieuwe situatie, zou ook gecreëerd kunnen worden voor mensen met een gokverslaving.

Door de receptoren van een gokverslaving te remmen, zou dus een gokverslaving echt verholpen kunnen worden. Op termijn zouden we dan een stuk minder gokverslaafden spelers hebben en daar profiteert letterlijk iedereen van.

Of we dus in de toekomst zo’n pil gaan zien is onbekend. Maar deze resultaten bieden wel een stuk meer uitkomst dan de huidige behandelingen.